«ταύτα παράθου πιστοίς ανθρώποις, οίτινες ικανοί έσονται και ετέρους διδάξαι»(Τιμ.Β΄2)

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Τη Γ΄Κυριακή από του Πάσχα: Των αγίων Μυροφόρων




 Τo ευαγγελικό ανάγνωσμα, της Κυριακής των Μυροφόρων, κάνει λόγο για την επίσκεψη των Μυροφόρων γυναικών «λίαν πρωί της μιας Σαββάτων» στο μνημείο, όπου συναντήθηκαν με τον Άγγελο & άκουσαν το χαρμόσυνο άγγελμα «ηγέρθη ούκ έστιν ώδε». δικαιολογημένα ο υμνωδός σχολιάζει· «φύσις ασθενής τήν ανδρείαν ενίκησεν ότι γνώμη συμπαθής τώ Θεώ ευηρέστησε». Οι Μυροφόρες γυναίκες όχι μόνον αξιώθηκαν της αγγελικής οπτασίας & πληροφορήθηκαν πρώτες την Ανάσταση του Χριστού, αλλά αξιώθηκαν πρώτες να δουν τον Αναστάντα. Γι’ αυτό σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, τιμάται η γυναικεία φύση & γενικά όλη η ανθρώπινη φύση. Αλλά συγχρόνως τιμάται & η αρετή της ανδρείας. Οι μυροφόρες γυναίκες ούτε τα όπλα των στρατιωτών «της κουστωδίας» φοβήθηκαν ούτε την έχθρα των Ιουδαίων υπολόγισαν ούτε ἡ νύχτα τις αποθάρρυνε.

Ήλθαν στο μνημείο, για να προσφέρουν αρώματα στο Χριστό & μύρα για την ταφή Του. Η ανδρεία τους υπήρξε αξιοπρόσεχτη και είναι απαραίτητο να γίνει αξιομίμητη. Οι Πατέρες μας πληροφορούν ότι, για να συναντηθούμε με τον Αναστάντα Κύριο, πρέπει να καλλιεργήσουμε τις πιο μεγάλες αρετές· φρόνηση, σωφροσύνη, ανδρεία & δικαιοσύνη. Η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η του Ιακώβου & η Σαλώμη τον Τάφον του Κυρίου «κατέλαβον» & έλαβαν τον μισθό της φιλοθεΐας τους & την αμοιβή της ανδρείας τους, όταν άκουσαν από τον Άγγελο «ο Σωτήρ εξανέστη του Μνήματος».
«Έρραναν μύρα μετά δακρύων το μνήμα του Σωτήρος και επλήσθη χαράς το στόμα αυτών εν τω λέγειν Ανέστη ο Κύριος» (από την Υμνολογία της Εορτής). Ο φόβος μεταβλήθηκε σε ελπίδα. Η λύπη σε χαρά, ο λίθος αποκυλίσθηκε, ο τάφος κενώθηκε, ο θνητός άνθρωπος έγινε αθάνατος. Ο άδης θρηνεί, ο θάνατος νεκρώθηκε. Οι μυροφόρες γυναίκες, οι αγιες αυτές υπάρξεις, γίνονται οι πρώτες εύαγγελίστριες· οι πρωτοαπόστολοι & πρωτοκήρυκες της χαράς της Ἀναστάσεως του Χριστού· ο Ιησούς απέθανεν & Ανέστη χαρισάμενος την Ανάστασιν.

Αδελφοί μου, ο Άγγελος είπε στις Μυροφόρες. Μη εκθαμβείσθε· μή φοβάστε· μή τρέμετε· ξέρω πολύ καλά ότι εσείς δεν έχετε την καρδιά του Πιλάτου η του Άννα & Καϊάφα· ξέρω πώς δεν έχετε την καρδιά του Ιούδα· ξέρω ότι με θάρρος & αυταπάρνηση ανεβήκατε εδώ. Ξέρω ότι αναζητείτε όχι επίγεια πράγματα αλλά Ιησούν Χριστόν & τούτον Εσταυρωμένον. Λοιπόν σας πληροφορώ ότι «ηγέρθη ουκ έστιν ώδε, ίδε ο τόπος όπου έθηκαν Αυτόν».

Αδελφοί, η γενναιότητα δεν κάνει διάκριση φύλων. Όταν ο Χριστός εμπνέει, άντρες & γυναίκες μεταδίδουν θριαμβικά σαλπίσματα νίκης & δόξας. Οι άνδρες ας ατενίσουν τον ευσχήμονα βουλευτή Ιωσήφ. Οι γυναίκες ας ατενίσουν τις υπέροχες ηρωίδες & Μυροφόρες του Χριστού. Άνδρες & γυναίκες, νέοι & νέες ας εμπνευσθούν από το απαράμιλλο παράδειγμα & την γενναιοψυχία των αγγελόμορφων τούτων ψυχών. Ατενίζοντας τον Αναστημένο Κύριό μας προχωρούμε μπροστά ατρόμητοι & γενναίοι & πανηγυρίζουμε διακηρύσσοντας· «Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη» !


εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: